Pomaganie masz we krwi?
Dołącz do naszego Niezależnego Wolontariatu Młodzieżowego!

Jako Fundacja Alternatywnej Edukacji ALE nieustannie tworzymy grupę młodzieży, która pragnie nieść pomoc i dobrze się przy tym bawić. Od lat wspieramy różne inicjatywy na terenie Mrągowa i okolic – artystyczne, sportowe, społeczne. Dzięki temu młodzi ludzie cały czas mogą się  rozwijać i zdobywać doświadczenie w nowych dziedzinach, a także mają dostęp do przeróżnych szkoleń, np. animacji czasu wolnego czy dziennikarskich.

Nasze obecne projekty / akcje:
MFM TV

Przypominamy, że stale prowadzimy nabór wolontariuszy do redakcji Młodzieżowych Mediów Obywatelskich: młodzieżowej telewizji MFM TV, portalu myMragowo oraz działu felietonistów Słowo.Talk.  Dzięki wolontariatowi będzie można poznać działania medialne od kulis, doskonalić umiejętności pracy przed i za kamerą, publikować swoje artykuły i felietony. By zasilić szeregi młodzieżowej redakcji nie trzeba mieć doświadczenia, te zdobędziesz z nami.  Jesteś gotowy/a na nowe i ciekawe wyzwanie? Wyślij nam swoje zgłoszenie!

Mrągowo Sz(t)uka Wolontariatu

Dołącz do projektu Mrągowo Sz(t)uka Wolontariatu, by zyskać doświadczenie w działaniach animacyjno-artystycznych dla najmłodszych. Jako wolontariusz naszego nowego projektu staniesz się współtwórcą programu zajęć, aktywnie włączysz się w wydarzenia kulturalne i sportowe w mieście, a także przejdziesz profesjonalne szkolenie z animacji sportowej. Program wolontariacki potrwa od czerwca do października.

Na Wasze zgłoszenia czekamy do końca maja.

4 Łapy w rodzinie

Chcesz poświęcić swój czas na wolontariat? Kochasz psy lub koty? Zostań wolontariuszem naszego nowego projektu “4 Łapy w rodzinie”. Dzięki zaangażowaniu w projekt możesz wziąć udział w zajęciach edukacyjnych z certyfikowanym behawiorystą zwierzęcym, aktywnie uczestniczyć w kampanii promującej ochronę zwierząt w aspekcie życia w rodzinie ze zwierzęciem, wykorzystywać zdobytą podczas zajęć wiedzę w procesie rekrutacji uczestników do dalszych etapów projektu oraz w życiu codziennym i komunikacji ze swoim pupilem. Możesz również wziąć udział w nagraniu filmu o projekcie i zachęcić innych do pogłębiania swojej wiedzy na temat zwierząt towarzyszących, opieki nad nimi i wolontariatu na ich rzecz. Jako wolontariusz w projekcie masz szansę stać się współtwórcą grupy wolontariackiej skupionej na niesieniu pomocy zwierzętom i wspólnie z innymi wolontariuszami opracować program jej działania w zależności od waszych zainteresowań. Wolontariat w projekcie trwa od czerwca do grudnia. Zgłoszenia można składać do końca maja.

Chcesz dołączyć?
Masz pomysł na
inny rodzaj
wolontariatu?
Odezwij się do nas!

Wyrażam zgodę na wykorzystanie moich danych osobowych w celu kontaktu zwrotnego. Szczegóły w naszej polityce prywatności.

Dla rodziców

Drogi Rodzicu!

Jeśli Twoje dziecko chce zaangażować się w wolontariat, a Ty zastanawiasz się, jak pogodzi to z obowiązkami, a czasem nawet z odpoczynkiem i snem – to jesteśmy po to, by je tego nauczyć! Jako pedagodzy, psycholodzy i animatorzy wiemy, jak ważne dla przyszłości młodych ludzi są umiejętności: stawiania celów, samoorganizacji, radzenia sobie ze stresem, rozwiązywania problemów. Wolontariat Twojego dziecka to nie tylko niesienie pomocy innym – to również pomaganie sobie w dojrzewaniu do różnych życiowych zadań i ról. Swoją zgodą i akceptacją możesz to umożliwić i wzmacniać.

Zanim podpiszesz dokumenty jako rodzic i/lub opiekun prawny, możesz się z nami skontaktować, zadać nurtujące Cię pytania, a także odwiedzić nas w naszej siedzibie.

Deklaracja
    Karta Pracy