Inferno amore” to inicjatywa młodzieży działającej w teatrze INSANIA przy Gminnym Ośrodku Kultury, Sportu i Rekreacji „PEGAZ”. To widowisko łączące sceniczną grę aktorską, projekcję filmową, teatr kukieł, taniec współczesny, pokaz ognia, muzykę oraz śpiew chóru.

Scenariusz, stworzony przez młodzież, oparty jest na trzech historiach o relacjach rodzinnych niszczonych przez przemoc, alkohol i wzajemne niezrozumienie. Ideą było zwrócenie uwagi dorosłych, że to tutaj tkwią źródła problemów młodych ludzi, takich jak uzależnienia, agresja, samookaleczanie się, anoreksja. To w ten sposób tworzy się rodzinne „piekło miłości” (łac. inferno amore), w którym młody człowiek kocha i nienawidzi jednocześnie, co doprowadza go do upadku. Jego zachowania mówią: „Nie milcz na mnie”. Przerwanie milczenia to kwestia decyzji, aby razem wziąć „piekło miłości” we własne ręce i zacząć krzyczeć „NIE” – bo tylko wtedy możliwa jest zmiana.

Widowisko zostało wystawione w maju 2015 podczas XVII Warmińsko-Mazurskich Dni Rodziny w Pickach, Mrągowie, Biskupcu i Działdowie. Wystąpiło w nim 60 młodych artystów z 6 nieformalnych grup młodzieżowych: Teatr Insania i Enklawa Artystyczna z Piecek i Mrągowa, Chór Our Voice z Działdowa, Ogień w Szopie z Biskupca, Pracownia Tańca i Ognia Transfuzja z Biskupca oraz gościnnie Grupa Tańca z Ogniem Asura z Olsztyna. Opiekę merytoryczną zapewnili: reżyser Paweł Kisiel, choreograf Katarzyna Rakowska, dyrygent Danuta Czeczot. Muzykę do spektaklu skomponowali Tomasz Olejniczak i Jakub Niedzielski.

Przedsięwzięcie było współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu „Profilaktyka i rozwiązywanie problemów uzależnień oraz przeciwdziałanie przemocy w rodzinie”. Zadania organizacji partnerskiej pełniło Mazurskie Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalno-Oświatowe, głównym partnerem instytucjonalnym był Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji „Pegaz” w Pieckach.

Podczas premiery w Mrągowie został nakręcony film ze spektaklu, który udostępniamy wyłącznie w formie zorganizowanych projekcji dla większych grup odbiorców. Zainteresowanych projekcją filmu zapraszamy do kontaktu.