SkoczkowieTo lokalna inicjatywa młodzieży, którą wspieramy od trzech lat.

Pomysłodawcami są Skoczkowie Narciarscy ze Starych Kiełbonek, którzy już w 2011 roku zapoczątkowali niecodzienną jak na Mazury miejscową tradycję. Co roku w sezonie zimowym (a z braku śniegu nawet i wiosennym) odbywają się jednodniowe Mistrzostwa Skoków Narciarskich Amatorów.

Towarzyszą im Zawody w Zjeździe na Byle Czym, Konkurs Kreatywnych Pojazdów Zjeżdżających oraz inne atrakcje. Impreza zebrała po raz pierwszy ponad setkę uczestników, dwa lata później było ich prawie dwieście. Miejsce jest również niecodzienne: szczere pole pomiędzy nitkami dróg krajowych 58 i 59, widoczna z daleka górka, zwana Górą przy Starej Sośnie. To na niej skoczkowie co roku samodzielnie budują skocznie z lodu i śniegu, a także przygotowują tory zjazdowe, parking, miejsce na ognisko i ciepły poczęstunek.

W roku 2015 Zimowe Szaleństwo otrzymało po raz pierwszy dofinansowanie z programu „Działaj Lokalnie VIII”, co pozwoliło na podniesienie atrakcyjności i szerszą promocję wydarzenia. Powstał film promocyjny, zgłoszony na ogólnopolski konkurs inicjatyw lokalnych „Opowiedz mi”.

Skoczkowie ze Starych Kiełbonek zasłynęli również poza rodzinną miejscowością i gminą. Pojawili się na zawodach aż pod Babią Górą i zorganizowali międzynarodowy obóz skoków narciarskich koło Żywca.

O ich najnowszych działaniach można dowiedzieć się tutaj: „Dołącz do nas”

Tak się bawiliśmy – Zimowe Szaleństwo 2015

« 1 z 3 »