Wyjazd zorganizowany dzięki dofinansowaniu Fundacji PKO Bank Polski.

We wrześniu 2014r. 30 dzieci z mazurskiej gminy Piecki, uczniów Szkoły Podstawowej w Nawiadach i Starych Kiełbonkach, spędziło kilka dni w Beskidzie Sądeckim.

Edukacyjne walory wycieczki to zdobycie wiadomości o górach , zdrowej wodzie i o słowackich termach. Poza żywą lekcją przyrody, geografii i historii uczniowie podnieśli swoją świadomość na temat zdrowia oraz zdobyli wiedzę potrzebną do dbania o środowisko i zbiorniki wodne.

W programie wycieczki znalazło się m.in. wizyta w Parku Zmysłów w Muszynie i degustacja naturalnych wód mineralnych z lekcją o ich właściwościach leczniczych oraz o historii związanej z pijalniami wód mineralnych.

Odbyła się również wycieczka do Mofety w Złockiem, gdzie dzieci miały okazję zaobserwować zjawisko oddychania ziemi i źródlanych gazów wodnych wydobywających się na powierzchnię ziemi. Spotkały się również ze swoimi rówieśnikami, mieszkańcami Muszyny, z którymi wymienili informacje na temat historii obu swoich regionów oraz atrakcji turystycznych . Nasze dzieci opowiadały o miejscowościach, z jakich pochodzą, a następnie zachęcały koleżanki i kolegów z gór do odwiedzenia Krainy Tysiąca Jezior na Mazurach.