Multimedialne widowisko o walce z samym sobą

Wracamy do siły oddziaływania teatru, filmu, muzyki i współpracy świata młodych ze światem dorosłych. Idąc śladami „Inferno amore: nie milcz na mnie” Teatr Insania działający przy Fundacji „ALE” oraz Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie po raz drugi zaprasza mrągowską młodzież do udziału w wyjątkowym przedsięwzięciu.

Z-NOWU-NA-NOWO to coś więcej niż spektakl. To program profilaktyczny wobec problemu używania narkotyków i środków zastępczych wśród młodzieży szkolnej. Kluczowym działaniem jest przygotowanie, przedstawienie i nagranie multimedialnego widowiska, łączącego sztukę teatralną, filmową, aranżacje muzyczne i animacje świetlne.

Co oznacza Z-NOWU-OD-NOWA?
Z-NOWU-NA-NOWO wyraża zarówno tęsknotę, nadzieję i determinację w dźwiganiu się z upadku do nowego życia, jak i bezradność, rezygnację i frustrację, że jest to ZNOWU daremne.

Podstawa scenariusza, stworzona przez członków Teatru Insania, zostanie poddana twórczej transformacji przez 300 młodych osób reprezentujących mrągowskie środowiska młodzieżowe. Następnie przełoży się na kilkumiesięczne przedsięwzięcie artystyczne z udziałem 40-osobowej obsady w wieku 13-19 lat, przy wsparciu kadry projektu: animatorów, instruktorów artystycznych, trenerów i terapeutów, prowadzących grupę pod względem zarówno artystycznym, jak i psychoedukacyjnym. W cały proces - od konsultacji scenariusza po premiery spektaklu i nagrania filmowego – zaangażowana będzie również społeczność lokalna Mrągowa, w tym przedstawiciele instytucji oświaty, kultury, pomocy społecznej i służb bezpieczeństwa.

Od czego zaczynamy?

Aby od samego początku włączyć młodzież w proces tworzenia widowiska, w mrągowskich szkołach podstawowych i ponadpodstawowych oraz wśród grup artystycznych działających w Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie odbędą się konsultacje merytoryczne kanwy scenariusza. Poprowadzi je w formie spotkań dyskusyjno-warsztatowych kadra projektu oraz młodzież działająca w Teatrze Insania (Akademia Enklawy) i grupie nieformalnej Adventure Team.

Konsultacje ruszają już w kwietniu. Dalsze działania w projekcie będą relacjonowane na bieżąco na FB: Akademia Enklawy i Enklawa Artystyczna. Zapraszamy!

Projekt finansowany ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego jako zadanie publiczne z zakresu: „Profilaktyka i rozwiązywanie problemów uzależnień oraz przeciwdziałania przemocy w rodzinie:  realizacja programów profilaktycznych z zakresu profilaktyki selektywnej nakierowanych na dzieci i młodzież z grup podwyższonego ryzyka.”