Bo jak nie my to kto? - czyli II edycja Akademii Enklawy

W roku szkolnym 2014/2015 zrealizowaliśmy pionierski projekt ze środków Fundacji PZU. Akademia Enklawy z sukcesem wypełniła lukę w animacji środowiskowej młodzieży. Stała się miejscem wzajemnej pomocy w nauce, odkrywania zdolności i pasji (redakcja, teatr, studio filmowe), centrum wolontariatu artystycznego oraz inkubatorem inicjatyw. Ponad 100 uczniów z gimnazjum, szkół podst. i średnich skorzystało z Akademii. Na FB ponad 60 głosowało za kontynuacją. Oddźwięk społeczny okazał szerszy: młodzież z sąsiedniego Mrągowa, zamiast przyjeżdżać do Piecek, zapragnęła mieć własną Akademię. W uznaniu dla takich rezultatów otrzymaliśmy ponowne dofinansowanie z Fundacji PZU, tym razem na dwie lokalizacje: w Pieckach i sąsiednim Mrągowie. Jednocześnie Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego powierzył Enklawie Artystycznej i Fundacji "ALE" wdrożenie pilotażowego programu wspierania inicjatyw młodzieżowych. Coraz większe zainteresowanie Akademią zaowocowało jej otwarciem także w mieście Działdowo - pod patronatem siostrzanej Fundacji Aktywnej Młodzieży (FAM). Tym samym na jesieni 2015r. działalność rozpoczęły już trzy Akademie!

3 FILARY

Akademia z założenia nie jest klubem młodzieżowym, kołem zainteresowań, świetlicą środowiskową, lub inną specjalistyczną placówką.

Celem Akademii jest animować, czyli ożywiać, wprowadzać w ruch, zachęcać, pobudzać, skłaniać do działania.

Dzieje się to w oparciu o trzy filary:

1. mentoring rówieśniczy, czyli zorganizowana uczniowska samopomoc w nauce,
  2. inkubator talentów i inicjatyw - otwierający drogę do samorozwoju we wspólnych przedsięwzięciach oraz poprzez indywidualne prowadzenie,
  3. wolontariat artystyczny - budujący współpracę ze środowiskiem lokalnym i na rzecz mieszkańców.

W tym roku w Akademii w Pieckach i w Mrągowie będą realizowane między innymi warsztaty reportażu telewizyjnego,  szkoła monodramu, teatr podwójnego aktora oraz kontynuowana działalność grupy literackiej „Za Maskami”. Partnerują nam Gimnazjum przy Zespole Szkół w Pieckach oraz I Liceum Ogólnokształcące w Mrągowie.

Remont Akademii w Mrągowie

« 1 z 2 »

Akademia w Pieckach

Remont świetlicy szkolnej w Pieckach

Jedną z pięciu inicjatyw realizowanych w ramach pilotażowego programu dla młodzieży stał się remont świetlicy gimnazjalnej w Zespole Szkół w Pieckach. W ciągu 4 dni ponad 20 osób, w tym 16 uczniów Gimnazjum i kilku absolwentów, nadało pomieszczeniu nowy, oryginalny wygląd. Błękit, szarość i burgund na ścianach, zebra na kaloryferach, meble z palet, miejsce na ścieralne cytaty i tablica ze skrawków wykładzin – to niektóre pomysły młodych projektantów.
Dyrekcja zaakceptowała projekt, a wsparcia rzeczowego w postaci materiałów budowlanych i narzędzi udzieliła Spółdzielnia Handlowa w Pieckach.
Adaptacja świetlicy potrwa aż do Mikołajek, a tymczasem tutaj można zobaczyć ekipę remontową w akcji oraz efekty jej pracy:

Akademia w Pieckach

Patronują nam: