Zobacz film

Zobacz video relację

relacja

Kolejna edycja skoków na Mazurach

W Starych Kiełbonkach (gmina Piecki, powiat mrągowski) z inicjatywy młodzieży rok w rok odbywa się wyjątkowe Zimowe Szaleństwo - sportowe wydarzenie, którego główną atrakcją są Mistrzostwa w Skokach Narciarskich Amatorów. Od czterech lat młodzi pasjonaci tego sportu w wieku gimnazjalnym i licealnym trenują swoje umiejętności na własnoręcznie budowanych skoczniach z lodu i śniegu. W 2013 i 2014 roku skoki narciarskie w Starych Kiełbonkach przyciągnęły po 100 osób. W ubiegłym roku relacja o imprezie za sprawą TVP Olsztyn została nadana w Teleekspresie, TVP Info i Panoramie.
W 2014 roku grupa Skoczków Narciarskich ze Starych Kiełbonek po raz pierwszy otrzymała dofinansowanie na realizację swojego corocznego oryginalnego przedsięwzięcia. Przygotowania ruszyły na szerszą skalę.

Szkolenie następców

W ramach projektu w Szkole Podstawowej w Starych Kiełbonkach została otworzona tzw. Szkoła Juniorów. Pod okiem starszych kolegów, pionierów sprzed kilku lat, pierwsze kroki-skoki podjęła nowa kadra mazurskich skoczków. Przez trzy miesiące uczyli się podstawowych umiejętności związanych z tym właśnie sportem. Choć nie wszyscy z nich zdecydowali się ostatecznie wystartować podczas Zimowego Szaleństwa, wszyscy otrzymali wpisy do indeksów i dyplomy ukończenia Szkoły. Najmłodsza trenująca uczestniczka liczyła sobie 6 lat.

Konkurs Kreatywnych Pojazdów Zjeżdżających

Był to Konkurs dla wszystkich chętnych konstruktorów i miłośników niecodziennego majsterkowania bez względu na wiek. Konstrukcja pojazdu ma umożliwić jak najefektowniejszy zjazd po śniegu podczas Zimowego Szaleństwa. Uczestnicy mogli w tym roku poprosić o dofinansowanie budowy pojazdu nawet do kilkuset złotych. Zwycięską machiną 2015 roku okazał się Odlotowy Bus autorstwa młodzieży z grupy Enklawa Artystyczna, pod wodzą pana Ireneusza Niewińskiego.

1 luty 2015: ruszamy i… skaczemy!

Tegoroczna edycja przebiła liczebnością dotychczasowe. Ponad 200 gości: kibiców, widzów i uczestników, ponad 4 godziny świetnej zabawy, rozgrywki narciarskie na dwóch skoczniach, ciepły poczęstunek i biegająca wszędzie maskotka imprezy: wielka pluszowa mrówka, nawiązująca do godła szkoły w Starych Kiełbonkach. Każdy, kto nie zgłosił się jako skoczek, mógł spróbować swoich sił w Konkursie Zjazdu na Byle Czym, na najdłuższy i najbardziej efektowny zjazd. Natomiast niekwestionowanym mistrzem w Skokach Narciarskich Amatorów został Tomasz Rutkowski, lider całej grupy. Z grupy Juniorów pierwsze miejsce zdobył Kacper Kaczmarczyk.

Warsztaty dla zwycięzców

To nie koniec atrakcji. Dla zwycięzców w skokach i kreatywnych budowlach zaplanowano specjalnie dla nich zaprojektowane warsztaty robotyki LEGO MINDSTORMS. Odbyły się one w Szkole Podstawowej w Starych Kiełbonkach i dostarczyły dodatkowych emocji, między innymi dzięki zorganizowanej na zakończenie bitwie robotów.

Dołącz do nas i wyskocz z nami! Stare Kiełbonki kreatywnie i sportowo” to projekt współfinansowany ze środków Programu „Działaj Lokalnie VIII” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, którego operatorem jest Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży / Ośrodek Działaj Lokalnie.

Dzialaj_Lokalnie_logo_rgb Logo-Skoczkowie P1130138 logo Spdim
logo_pafw_rgblogo-ARFP-rgb-jpg