P1130138 logoSzkoła Podstawowa w Starych Kiełbonkach to miejsce otwarte na alternatywną edukację. Właśnie tam, w wyniku stanu zwanego zwyczajnie nudą, zrodził się pomysł na oryginalne przedsięwzięcie.

Ponieważ rywalizowanie o najozdobniejsze pisanki i najdłuższe palmy wielkanocne są wszystkim znane, społeczność szkolna postanowiła stworzyć nową tradycję i ogłosiła konkurs na największe, najpiękniejsze i najdziwaczniejsze jaja. To trzy kategorie, w których nagradzane są prace indywidualne i drużynowe, najczęściej rodzinne. Co roku współzawodniczy ze sobą prawie dwadzieścia jaj mierzących do półtora metra i wykonanych ze wszystkiego, od masy solnej i papieru po drewno i stal. W okolicach Niedzieli Palmowej następuje uroczysty finał. W programie, oprócz oficjalnej prezentacji i publicznego rozstrzygnięcia konkursu, co roku znajdują się inne niezwykłe konkurencje. Organizowany jest jajcarski bieg drużynowy z jajkiem na łyżce, rzuty jajkiem w dwójkach, czyli jajoloty kontrolowane, jajcarskie kalambury, a także wspólne zdobienie ogromnego jaja na podwórku i jajeczny poczęstunek w postaci jajecznicy lub gofrów.

W roku 2015 powstał i został po raz pierwszy odśpiewany oficjalny hymn imprezy z tekstem autorstwa Dariusza Romankiewicza – Dyrektora szkoły, oraz podkładem muzycznym „Hallelujah” Leonarda Cohena. Wśród uczestników przechadzała się rozdająca zagadki i czekoladowe jajka Mrówka Julka – nowy nabytek i maskotka szkoły, ufundowana przez Fundację „ALE”. Zwycięzcy trzeciej już edycji konkursu otrzymali w prezencie na stół wielkanocny ogromne ciasto drożdżowe i chleb – jedno i drugie w jajowatym kształcie.

Rok 2016 zabrał zimę, a tym samym udaremnił organizację corocznego Zimowego Szaleństwa w Starych Kiełbonkach. Miłośnicy skoków narciarskich połączyli siły z organizatorami Ale Jaja, z tej współpracy narodziło się więc Zimowe Szaleństwo z Jajem w Starych Kiełbonkach. Podczas imprezy pod dachem odbył się Halowy Turniej Skoków Narciarskich z wykorzystaniem „skoczni na sucho”, a także Jajcarski Bieg Drużynowy oraz Slalom z Jajem i Przeszkodami. Nie obyło się oczywiście bez malowania Gigant Pisanki oraz tradycyjnego konkursu dorodnych pisanek. Atmosferę okrasił Ale Bigos i inne smakołyki, charakteryzacja wielkanocna oraz występ tancerek poi.

Ale Jajo! 2016:

« 1 z 8 »